dinsdag 26 maart 2019

Maria Bertha Noë (1911-2021)

Maria Bertha Noë werd geboren te Opvelp op 22 maart 1911 en overleed thuis te Opvelp (Bierbeek) op 27 november 2021 op de leeftijd van 110 jaar en 250 dagen. Sinds 29 april 2021 was ze de oudste inwoner van Vlaanderen. De door de European Centenarian Organisation (ESO) erkende "supereeuwelinge" was de oudste thuiswonende inwoner van België en de tweede oudste inwoner van het land.

110 jaar (Foto: Johan Vanhulst - Gem. Bierbeek)



Levensloop

108 jaar (Foto: Gemeente Bierbeek)

Bertha werd geboren binnen het landbouwersgezin van Ludovicus Noë, afkomstig van Neervelp, en zijn vrouw Angelica Anna Benoit die afkomstig was van Opvelp. Al op jonge leeftijd hiep ze mee op de boerderij.

In 1934 trouwde ze met Joannes Florentius Pierre, eveneens een landbouwer. Bertha hielp mee op de boerderij van haar man en bracht de verse melk zelf naar de melkfabriek van Bierbeek. Daarnaast nam ze de zorg van haar kinderen op zich.

De boerderij werd overgenomen door haar zoon en Bertha en haar man Florent bleven er inwonen. In 1997, na 63 jaar huwelijk, werd ze weduwe. Door de zorg van haar zoon en schoondochter kon ze steeds in haar woning blijven wonen.

Haar hoge leeftijd dankte Bertha naar eigen zeggen aan het harde werken op de boerderij en aan haar dagelijks ontbijt dat altijd bestond uit twee eitjes met drie boterhammen. Ze ging er verder prat op dat ze nooit in het ziekenhuis diende opgenomen te worden.

Nadat haar gezondheid in de laatste week voor haar dood stilletjes was achteruitgegaan stierf ze thuis op 27 november 2021 op de leeftijd van 110 jaar en ruim 8 maanden.

Geboorteakte

 Video

 

Bronnen en externe links

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten