zaterdag 19 januari 2019

Marcelle Lévaz (1911-2022)

Marcelle Lévaz werd geboren te Braives op 18 maart 1911 en overleed te Pousset, een deelgemeente van Remicourt op 13 november 2022 op de leeftijd van 111 jaar en 240 dagen. Zij was sinds 15 februari 2018 de oudste inwoner van de provincie Luik en sinds 7 september 2020 de oudste inwoner van Wallonië. Na de dood van Maria Julia Van Hool op 29 april 2021 was Marcelle, die door de European Centenarian Organisation (ESO) werd erkend als "supereeuweling", de oudste inwoner van België.

110 jaar (Foto: ACL)


Levensloop

108 jaar (Foto: Justin Colige - La Meuse)
Marcelle werd geboren in de buurt van het station van Braives als dochter van de bediende Georges Lévaz en zijn vrouw Estelle Debary. De familie Lévaz was afkomstig uit het Zuid-Limburgse Jeuk en had zich in Braives gevestigd terwijl de familie Debary afkomstig was van de streek van Doornik in Henegouwen waar haar moeder werd geboren.

Vanaf de leeftijd van 17 jaar was Marcelle kleermaakster in een modebedrijf. In 1932 huwde ze in Luik met de 10 jaar oudere Luikenaar Joseph Huysmans. Het huwelijk bleef kinderloos. Ze werd gerante van een schoenenwinkel in Jemeppe-sur-Meuse terwijl ze in Luik bleven wonen. Daar stierf haar echtgenoot in 1960. Drie jaar later, in 1963, huwde ze opnieuw en ditmaal in Marcinelle bij Charleroi met de uit die streek afkomstige François Pierard. Op dat moment stopte ze eveneens met haar schoenenzaak. Haar 14 jaar oudere man stierf echter al in 1977. Daarna had ze nog twee relaties; haar laatste levensgezel, de dertig jaar jongere Marcel Derwael, waarmee ze sinds het einde van de jaren 1980 samenwoonde in Pousset, stierf in december 2015.

De 103-jarige Marcelle tijdens het dansen (Foto: Sudinfo.be)
Een van de passies van Marcelle was het beoefenen van yoga. Zij volgde trouw de yogasessies tot aan haar 101ste verjaardag waarna ze thuis de oefeningen voortzette. Een nog grotere passie was het dansen. Samen met haar laatste levenspartner Marcel trok ze iedere weekend naar de dancing, een gewoonte die ze verderzette na diens dood. Pas op 107-jarige leeftijd stopte ze met dansen.

Zij bleef zonder enige hulp in haar huis wonen en bereidde steeds zelf haar eigen maaltijden. Enkele maanden voor haar 108ste verjaardag nam ze de beslissing om haar intrek te nemen in het plaatselijke rusthuis.

Marcelle, die er opmerkelijk jonger uitzag dan haar leeftijd liet vermoeden, dankt naar eigen zeggen haar hoge leeftijd door zo lang mogelijk actief te blijven (zowel lichamelijk als mentaal) en door het nuttigen van evenwichtige maaltijd met veel fruit zonder echter een dieet te volgen. Daarnaast dronk ze graag een glaasje bordeauxwijn.

Geboorteakte

Video

 

Bronnen en externe links

Geen opmerkingen:

Een reactie posten